MúzeumDigitárVeszprem
CTRL + Y
en
Laczkó Dezső Múzeum LDM_Régészeti gyűjtemény [LDM_R_81.3.6.1.]
Sarkantyú (Laczkó Dezső Múzeum CC BY-NC-SA)
Provenance/Rights: Laczkó Dezső Múzeum (CC BY-NC-SA)
1 / 3 Previous<- Next->

Sarkantyú

Cite this page Data sheet (PDF) Archived versions Mark for comparison Graph view

Description

A keleti lovas népek a ló nógatására nem sarkantyút, hanem korbácsot alkalmaztak. A sarkantyú nyugaton, a keltáknál és a germánoknál tűnik fel, de igazi jelentősége csak később a középkor folyamán lesz, a lovasság mind nagyobb körben való elterjedése után. A magyarok körében gyorsan elterjedt, hiszen így felszabadult egy, a korbácsot tartó kéz. Maga a név is utal a funkcióra: „sarkantó”, „serkentő”. A taliándörögdi középkori templom feltárása során Dörögdi Pál sírjából került elő ez a használati eszköz. A sarkantyú a lovaglás alapvető eszköze volt, ugyanakkor egyfajta viseleti darab is volt, mondhatni kiegészítőként szolgált a korabeli férfiruházathoz.

Material/Technique

Vas / öntött, kalapált

Measurements

H: 17,5 cm; Sz: 8,8 cm

Created Created
1360
Found Found
1975
Taliándörögd, Szent András templom
Was used Was used
1360
1359 1977
Laczkó Dezső Múzeum

Object from: Laczkó Dezső Múzeum

Laczkó Dezső Múzeum - MúzeumDigitár

[Last update: ]

Usage and citation

The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.