MúzeumDigitárVeszprem
STRG + Y
de

Balatoni Múzeum

1898-ban alakult meg Keszthelyen – többek közt – Csák Árpád és Lovassy Sándor kezdeményezésére a "Balatoni Múzeum Egyesület". A múzeum épülete 1925–1928 között épült Györgyi Dénes tervei szerint neobarokk stílusban. Zala megye első múzeuma a kezdetek óta gyűjtötte a Balaton környékének régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi emlékeit. 1936-ban a múzeum a sümegi Darnay Múzeummal egyesült, gyűjteménye jelentősen növekedett. Az ígéretes fejlődést a második világháború szakította meg. 1945-ben a gyűjtemények legértékesebb darabjai vagonokra rakva a zalaegerszegi vasútállomáson egy bombatámadás során megsemmisültek. A háború után a múzeum vezetőjeként Endrődi Sebő is tevékenyen részt vett a keszthelyi Balatoni Múzeum újjáépítésében. Az 1949-ben bekövetkezett államosítás után szilárdult meg ismét a múzeum helyzete és indult újra a gyűjtőmunka. A múzeum 2012-ben elnyerte "Az Év Múzeuma 2011" címet, 2014-ben pedig Podmaniczky-díjat kapott. - (Wikipedia 13.07.2019)

"1898-ban alakult meg Keszthelyen – többek közt Csák Árpád és Lovassy Sándor kezdeményezésére – a Balatoni Múzeum Egyesület. A múzeum épülete 1925–1928 között épült Györgyi Dénes tervei szerint neobarokk stílusban. Zala megye első múzeuma a kezdetek óta gyűjtötte a Balaton környékének régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi emlékeit. 1936-ban a múzeum a sümegi Darnay Múzeummal egyesült, gyűjteménye jelentősen növekedett. Az ígéretes fejlődést a második világháború szakította meg. 1945-ben a gyűjtemények legértékesebb darabjai vagonokra rakva a zalaegerszegi vasútállomáson egy bombatámadás során megsemmisültek. Az 1949-ben bekövetkezett államosítás után szilárdult meg ismét a múzeum helyzete és indult újra a gyűjtőmunka." - (Wikipedia (hu) 11.08.2021)

Objekte und Visualisierungen

Beziehungen zu Objekten

Az ősz elvitte a nyaralók karneválját, de komoly munkát hozott a Balatonhoz címűDr. Sági Károly TIT tagsági igazolványaSági János élete és munkássága című mű
Objekte zeigen

Beziehungen zu Personen etc.

Der aufgerufene Akteur steht in Beziehung (links) zu Objekten, zu denen andere Akteure gleichzeitig in Beziehung (rechts) stehen.

[Person-Körperschaft-Bezug] Balatoni Múzeum

Personenbeziehungen anzeigen

[Stand der Information: ]