MúzeumDigitárVeszprem
STRG + Y
de

Magyar Nők Demokratikus Szövetsége

A Magyar Nők Demokratikus Szövetsége (MNDSZ) 1945 és 1956 között működő, a Magyar Kommunista Párt kezdeményezésére létrejött szervezet.

Az MKP kezdeményezésére 1945. február 18-án alakult meg. A látszólag „pártonkívüli társadalmi szervezet” a nők helyzetének törvényes szabályozását követelte, a férfiakkal való teljes egyenjogúsítás alapján. 1946 elején hagyták jóvá szervezeti szabályzatát, amiben a munkás, paraszt, értelmiségi, háztartásbeli nők politikai és gazdasági problémáinak képviseletét, az intézményes anya- és gyermekvédelem előmozdítását, kulturális és oktatói feladatok ellátását jelölte meg fő feladatnak. 1945-ben „Asszonyok” címmel képes folyóiratot indított (1949-ig jelent meg). Az első két évben már mintegy 500 ezer tagja, és 500 vidéki csoportja volt.

1946-ig Budapesten és vidéken a szociális-egészségügyi munkákba kapcsolódtak be. A magas csecsemőhalandóság miatt anyatejgyűjtő és -elosztó állomásokat szerveztek, vándorkelengyéket[1] gyűjtöttek és készítettek, vándorautó szervezettel [2][halott link] gyógy- és tápszereket vittek a rászorulóknak. Az éhezőket mozgókonyhákkal juttatták meleg ételhez. Több településen az iskolák, óvodák, egészségházak, kórházak helyreállításába kapcsolódtak be. A járványok elleni kampányként tetvetlenítési akciókat szerveztek, a feltornyosuló szemét elszállításában is részt vettek.[3] Hadifogoly-szolgálatuk a vidéki pályaudvarokra érkező hadifogoly-vonatokat fogadta. Karácsonykor adományokat osztottak, szaktanfolyamokat szerveztek a nők nevelésére, felvilágosítására.

Az első országos találkozó után (1946. április) már egyre inkább a KMP női szervezeteként működött, hiszen fő feladatnak már a reakció elleni küzdelmet, a közigazgatás megtisztítását, a szövetkezetek kiépítését, a széncsata támogatását tekintette. Elnöke 1949-ig Rajk Lászlóné, főtitkára 1949 és 1952 között Jóború Magda, majd Vass Istvánné volt.[4] 1948-ban a többi női szervezetet is az MNDSZ-be kényszerítették, ezzel létre jött az MDP befolyása alatt álló egységes nőmozgalom, átvéve annak jelszavait.[5] Nők Lapja néven képes hetilapot indítottak. [6] A párt- és DISZ-szervezetek erősödésével azonban 1952 elején e szervezeteket felszámolták, s helyettük a szakszervezeten belül alakultak nőbizottságok. Az MNDSZ 1956-ban megszűnt, majd 1957-ben Magyar Nők Országos Tanácsa néven alakult újjá, s működött 1989-ig. Forrás: Wikipédia

Objekte und Visualisierungen

Beziehungen zu Objekten

Általános iskolai nevelők együttműködése népi szervezetekkel
Objekte zeigen

Beziehungen zu Personen etc.

Der aufgerufene Akteur steht in Beziehung (links) zu Objekten, zu denen andere Akteure gleichzeitig in Beziehung (rechts) stehen.

[Person-Körperschaft-Bezug] Magyar Nők Demokratikus Szövetsége

Personenbeziehungen anzeigen

[Stand der Information: ]