MúzeumDigitárVeszprem
STRG + Y
de

Magyar Földrajzi Intézet Részvénytársaság

Magyar Földrajzi Intézet Részvénytársaság "Kogutowicz Manó, eredeti nevén Emanuel Thomas Kogutovicz (Seelowitz, 1851. december 21. – Budapest, 1908. december 22.) térképész, a magyarországi kiadói kartográfia megalapítója. Kogutowicz javasolta Trefort Ágostonnak egy önálló állami intézmény felállítását, amely kizárólag térképek készítésével foglalkozik. A miniszter ugyan egyetértett vele, de ezt csak magánvállalkozásként tartotta lehetségesnek. 1890-ben sikerült Csáky Albin minisztert rábeszélnie egy ilyen vállalkozásra, így a vállalat alapításához szükséges tőkét a minisztérium kölcsönként Kogutowicz rendelkezésére bocsátotta. A Vallás- és Közoktatásügyi minisztériummal nagyon kedvező szerződést kötöttek. Kizárólag az általuk szerkesztett térképeket ajánlották az oktatásban, de cserében vállalniuk kellett, hogy jó minőségű és elegendő magyar nyelvű atlaszt készítenek az iskolák számára. Így alakulhatott meg a híres bécsi Hölzel cég leányvállalataként a Hölzel és Társa Magyar Földrajzi Intézet. 1895-ben Eduard Hölzel meghalt, így a budapesti cég teljesen önállósította magát Kogutowicz és Társa Magyar Földrajzi Intézet néven. Az intézet 1901-ben részvénytársasággá alakult és felvette a Magyar Földrajzi Intézet Rt. nevet."(https://hu.wikipedia.org/wiki/Kogutowicz_Man%C3%B3, 2020.08.07.)

"Emanuel Kogutowicz, Hungarian: Kogutowicz Manó (December 21, 1851, (Groß-)Seelowitz (Czech: Židlochovice), Moravia – December 22, 1908, Budapest) is a famous Hungarian cartographer, and the founder of the Hungarian Geographical Institute." - (Wikipedia (en) 11.08.2021)

Objekte und Visualisierungen

Beziehungen zu Objekten

Magyarország megyei térképeMagyarország hegy- és vízrajzi térképeAusztrália és Polinézia térképeA bibliai Palesztina térképe
Objekte zeigen

Beziehungen zu Personen etc.

Der aufgerufene Akteur steht in Beziehung (links) zu Objekten, zu denen andere Akteure gleichzeitig in Beziehung (rechts) stehen.

Veröffentlicht Magyar Földrajzi Intézet Részvénytársaság

Geistige Schöpfung Magyar Földrajzi Intézet Részvénytársaság

Personenbeziehungen anzeigen

Beziehungen zu Zeiten

Beziehungen zu Zeiten anzeigen

Aktivität (Objektbezogen)

[Stand der Information: ]