MúzeumDigitárVeszprem
STRG + Y
de

Műemlékek Országos Bizottsága

1872. április 11-én Pauler Tivadar vallás- és közoktatásügyi miniszter életre hívta a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottságát (1881-től Műemlékek Országos Bizottsága – MOB). Szakmai irányítója Henszlmann Imre művészettörténész, régész lett, aki alaposan ismerte az európai műemlékvédelem újabb irányait. A miniszter a bizottság feladatává tette: „megtudni, mennyi és miféle nemzeti emlék létezik még Magyarországon; ezeket feljegyzi, lajstromozza és osztályozza, de faladata oda törekedni is, hogy ezen emlékek történelmileg vagy művészileg érdekes része fenntartassék, stílszerűleg tataroztassék, kiegészítessék, ha lehet felépítessék s mindez történjék úgy, hogy amellett a magány jog, ha netalán valamely emlék ez alá esnék, csorbát ne szenvedjen.” Forster Gyula irányításával a MOB olyan szakhivatallá vált, amelynek működéséhez több példamutató műemlék helyreállításon túl az ország épített és tárgyi örökségének 1905-ben és 1906-ban közreadott, mindmáig legteljesebb katalógusai köszönhetők, Gerecze Péter kitartó szorgalommal dolgozta fel a MOB irattárának és gyűjteményeinek anyagait, illetve a rendelkezésére álló szakirodalmat. 1918-ra elkészül az ország első hivatalos műemlékjegyzéke is.

A 19. század végétől a műemlék-helyreállításokban egyre nagyobb hangsúlyt kapott az eredetiség tiszteletben tartása, amely Gerevich Tibor elnöksége idején vált igazán uralkodóvá.

A Bizottság 1949-ig volt hivatalban, felügyeletét végig a vallás- és közoktatásügyi miniszter látta el. 1949-ben az első műemléki törvény hatályát vesztette, a területet fél évszázadon át törvénynél alacsonyabb rangú rendeletekkel szabályozták. Szervezeti állandóságot az Országos Műemléki Felügyelőség (OMF) 1957. évi létesítése hozott.
Forrás: https://memmdk.hu/intezmenytortenet

Objekte und Visualisierungen

Beziehungen zu Objekten

Felhívás az Országos Magyar Emlékvédő Egyesület megalakításával kapcsolatbanEmlékeztető az Országos Magyar Emlékvédő Egyesület megalakításával kapcsolatban
Objekte zeigen

Beziehungen zu Personen etc.

Der aufgerufene Akteur steht in Beziehung (links) zu Objekten, zu denen andere Akteure gleichzeitig in Beziehung (rechts) stehen.

Verfasst Műemlékek Országos Bizottsága

Personenbeziehungen anzeigen

Beziehungen zu Zeiten

Beziehungen zu Zeiten anzeigen

Aktivität (Objektbezogen)

[Stand der Information: ]