MúzeumDigitárVeszprem
STRG + Y
de

Magyar (Királyi) Postatakarékpénztár

Az 1885-ban alakult intézmény olyan állami takarékpénztárként működött, amelynek fő feladata az országban szétszórt és kisebb összegű megtakarítások összegyűjtése és kamatoztatása volt. Létrehozásával a magyar államvezetésnek kettős célja volt. Egyrészt a szegényebb társadalmi rétegek számára is lehetőséget kívánt teremteni a takarékoskodásra, másrészt – államgazdasági szempontokat figyelembe véve – a kisebb, amúgy lehet, hogy kihasználatlanul álló megtakarításokat (tőkét) is be kívánta vonni a gazdaság fejlesztésébe.
Az I. világháború végének zavaros időszakában nevéből egy időre eltűnt a "királyi" jelző. A Magyarországi Tanácsköztársaság idején (1919), és a Horthy korszak kezdeti időszakában (1920) ez a pénzintézet látta el az ország jegybanki funkcióit.
Egészen 1949 februárjáig működött, amikor is a Gazdasági Főtanács határozott a pénzintézet felszámolásáról. Csekküzletágát a Magyar Nemzeti Bank, takaréküzletágát pedig az Országos Takarékpénztár (OTP) vette át.

Objekte und Visualisierungen

Beziehungen zu Objekten

A Magyar Postatakarékpénztár betétkönyve
Objekte zeigen

Beziehungen zu Personen etc.

Der aufgerufene Akteur steht in Beziehung (links) zu Objekten, zu denen andere Akteure gleichzeitig in Beziehung (rechts) stehen.

Ausgefertigt Magyar (Királyi) Postatakarékpénztár

Personenbeziehungen anzeigen

Beziehungen zu Zeiten

Beziehungen zu Zeiten anzeigen

Aktivität (Objektbezogen)

[Stand der Information: ]