MúzeumDigitárVeszprem
STRG + Y
de

Kölcsey Ferenc Gimnázium, Budapest

A századfordulón kiformálódó VI. kerület gyermeklétszáma olyan gyorsan növekedett, hogy ellátásukról hirtelenjében csak ideiglenesen tudtak gondoskodni. Nem lévén akkor más lehetőség, a VI. kerület diákjai az V. kerület állami főgimnáziumába iratkoztak be. 1900-ban kibérelték a Lovag utca 19. számú bérház földszintjét. Az iskola 1909. április 14-én vehette birtokba az új épületét. Dr. Szele Róbert 1907. február 12-ig állt az intézmény élén, majd ideiglenesen dr. Reibner Márton látta el az igazgatói teendőket, augusztus 23-tól pedig Barna Mihályt nevezték ki. 1913. augusztus 13-tól 1933-ig dr. Finály Gábor volt az iskola vezetője. Dr. Finály Gábor 1932 októberében nyugalomba vonult. Az intézmény vezetésével dr. Resch Aurélt bízták meg. Hóman Bálint miniszteri működése idején váltott nagyot az iskola státusza: reálgimnáziumból gimnáziummá minősült. Az utolsó békeévekben Esztergomy Ferenc igazgatta az intézményt. 1945-ben az új igazgatónak, dr. Mező Ferencnek az egyik legsürgetőbb feladata az volt, hogy az oktatás feltételeit megteremtse. 1945-46-os tanévtől lett az iskola igazgatója Regős József. A gimnázium négy osztályos lett, önállóvá vált /de az épületben maradt/ az általános iskola - szintén Kölcseyről nevezték el. 1959-ben a nyugalomba vonuló Regős József helyére dr. Hollós István került, aki 1975-ig igazgatta a gimnáziumot. Nyugdíjba vonulása után Finta Tiborné /a Szinyei Gimnázium matematika-ábrázoló geometria tanára/ került az igazgatói székbe. 1975 szeptemberétől 1983 végéig vezette az iskolát. Dr. Bátorfi Józsefné /aki 1969 óta a gimnázium matematika-fizika szakos tanára volt/ 1984. január 1-jétől 1998. július 31-ig állt a gimnázium élén. Őt Makk Katalin követte, 1998. augusztus 1-je és 2013. augusztus 15. között. 2013-tól a fenntartói feladatokat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vette át.
Forrás: Az iskola honlapja

Objekte und Visualisierungen

Beziehungen zu Objekten

Magántanuló leckekönyvének hiteles kivonatos másolataMagánvizsga engedélyezéseFelvételi jegyTanulmányi értesítő a Kölcsey Főgimnáziumból (Budapest, VI.)
Objekte zeigen

Beziehungen zu Personen etc.

Der aufgerufene Akteur steht in Beziehung (links) zu Objekten, zu denen andere Akteure gleichzeitig in Beziehung (rechts) stehen.

[Person-Körperschaft-Bezug] Kölcsey Ferenc Gimnázium, Budapest
[Person-Körperschaft-Bezug] Hedry Aladár (Dr. közjegyző)

Personenbeziehungen anzeigen

Beziehungen zu Zeiten

Beziehungen zu Zeiten anzeigen

Aktivität (Objektbezogen)

[Stand der Information: ]