MúzeumDigitárVeszprem
STRG + Y
de

TIAC

1920 létrejött TIAC VSE, akkori nevén: Tapolczai Iparosifjak Athletikai Clubja. A TIAC-nak eleinte csak labdarúgó szakosztálya volt. A város kezdeményezésére egyesültek a tapolcai klub fiatalja a TIAC-ba. 1930. május 24-én megtartották az alapító ülést. A klubnak atlétika-, asztalitenisz-, labdarúgó-, birkózó-, ökölvívó-, vívó-szakosztálya volt. Bár hiába volt Tapolcán egyesített klub, senki sem biztosított stabil anyagi hátteret. Ezért 1936-ban a klub vezetői felkeresték a MÁV-ot, hogy támogassa a klubot. Az elnök engedélyt adott és 1936-ban már Tapolcai Vasutasok Sportegyesülete néven működött a klub. Ekkor a klubnak labdarúgó és vívó szakosztálya volt. 1946-ban a háború után újra élesztették a klubot ( mert a háború idején megszűnt) MÁV TIAC néven, utalva a vasutas és a régi klub nevére. A klubnak ekkor labdarúgó, vívó, majd 1948-49-es idénytől asztalitenisz, atlétika és teke szakosztály is megalakult.

Utána gyakran változtatott nevet a klub, így Spartacus-, Lokomotív-, Törekvés-, MÁV TIAC néven működött. Ebben az időben vált országszerte ismertté Tapolca, mivel ebben a klubban sportolt Csermák József kalapácsvető az 1952-es Helsinki olimpia aranyérmese. Ez az időszak volt a TIAC atlétika szakosztályának aranykora. Ebben az időben a labdarúgók általában az NBIII-ban szerepeltek. 1950-es évektől Tapolcán több sport klub is alakult, ami gyengítette a TIAC-ot.
1978-ban a TIAC egyesül a Bauxitbányász SE-vel Tapolcai Bauxitbányász Sportegyesület (TBSE) néven.

Objekte und Visualisierungen

Beziehungen zu Objekten

A tapolcai TIAC ökölvívócsapata 1932
Objekte zeigen

Beziehungen zu Personen etc.

Der aufgerufene Akteur steht in Beziehung (links) zu Objekten, zu denen andere Akteure gleichzeitig in Beziehung (rechts) stehen.

[Person-Körperschaft-Bezug] TIAC
Wurde abgebildet (Akteur) Ligeti (Lőwinger) Kálmán (1904-1944)

Personenbeziehungen anzeigen

[Stand der Information: ]