MúzeumDigitárVeszprem
STRG + Y
de

Központi Pedagógus Továbbképző Intézet

A pedagógus-továbbképzés intézményi centralizálását szolgálta a Központi Pedagógus Továbbképző Intézet (KPTI) megszervezése 1952-ben. Az intézet előbb megkezdte az aktuális politikai elvárásoknak megfelelő rendszer kiépítését, majd 1954 után kísérletet tett arra, hogy a pedagógusok számára vonzó, mélyebb és tartósabb eredményeket ígérő pedagógus-továbbképzést alakítson ki. E korrekciós törekvéseket az 1956-os forradalom szakította félbe, aztán egy ideig megint csak az ideológiai továbbképzések kerültek előtérbe – immár a „kétfrontos harc” jegyében, egyszerre fordulva szembe a jobb- és a baloldali „elhajlókkal” (Szokolszky 1958).

Mivel az 50-es években mélységes ellenszenvet váltottak ki a pedagógusokból a kötelező központosított továbbképzések, a 60-as évek oktatási kormányzata az önkéntesség és a decentralizáció elvét követte. Ennek eredményeként szaporodni kezdtek a helyi továbbképzési kezdeményezések, a megyei és járási tanfolyamok, s országszerte különböző típusú szakmai munkaközösségek alakultak. Ezt a tendenciát erősítette az önálló KPTI megszüntetése is. Az intézményt 1962-ben beolvasztották az akkor megalakuló Országos Pedagógiai Intézetbe.
Forrás: https://ofi.oh.gov.hu/trendek-es-fordulopontok-magyarorszagi-pedagogusok-tovabbkepzesi-rendszerenek-mukodeseben

Objekte und Visualisierungen

Beziehungen zu Objekten

Valósítsuk meg valamennyien! című pedagógiai tapasztalatcsere anyagA nemzetközi munkásmozgalom történetének tanítása az általános iskolábanIdőszakos útmutató a kézimunka tanításáhozA tanítási módszerek neveléslélektani elemzése
Objekte zeigen

Beziehungen zu Personen etc.

Der aufgerufene Akteur steht in Beziehung (links) zu Objekten, zu denen andere Akteure gleichzeitig in Beziehung (rechts) stehen.

Verfasst Központi Pedagógus Továbbképző Intézet

Veröffentlicht Központi Pedagógus Továbbképző Intézet

Personenbeziehungen anzeigen

Beziehungen zu Zeiten

Beziehungen zu Zeiten anzeigen

Aktivität (Objektbezogen)

[Stand der Information: ]